Projekt "NEM-Botanicals" - Publikationen

Allgemeine Mitteilungen zum Projekt

Hensel & Lechtenberg (2021) "Gespräche mit den Herstellern enden häufig im Nichts" wissen|leben Nr. 7, 10.11.2021

Hensel & Lechtenberg (2022) The reality of food supplements containing botanicals... Vortrag: "70th International Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant and Natural Product Research (GA)", 28.-31. August, 2022 in Thessaloniki (Griechenland)

Hensel & Lechtenberg (2023) Safran als Stimmungsaufheller? Doc Fischer im SWR vom 13.12.2023 (ARD-Mediathek)

Passionsblume

Brouns et al (2025a) Passionflower (Passiflora incarnata): Quality of Food Supplements Versus Registered herbal Medicinal Products. Planta Med. doi:10.1055/a-2591-3765

Brouns et al (2025b) Qualität von Nahrungsergänzungsmittel im Vergleich zu registrierten pflanzlichen Arzneimitteln. Zeitschrift für Phytotherapie, doi: folgt

Brokkoli

Lechtenberg & Hensel (2019) Determination of glucosinolates in broccoli-based dietary supplements by cyclodextrin-mediated capillary zone electrophoresis. Journal of Food Composition and Analysis. 78, 138-149. doi:10.1016/j.jfca.2019.02.007

Hensel & Lechtenberg (2020) Nahrungsergänzungsmittel auf Brokkolibasis – wie sieht die Qualitätssituation aus? Zeitschrift für Phytotherapie 41(03), 113-122. doi:10.1055/a-1126-9287

Lechtenberg et al (2023) Glucoraphanin in Keimsaaten. Zeitschrift für Phytotherapie 44(06): 257–267. doi: 10.1055/a-2179-8902

Lechtenberg & Hensel (2024) Brokkoli – immer eine zuverlässige Quelle für Glucoraphanin und Sulforaphan? Lebensmittelchemie doi: 10.1002/lemi.202452060

Heidelbeere

Gaspar et al. (2021 a) Quality Assessment of Bilberry Fruits (Vaccinium myrtillus) and Bilberry-containing Dietary Supplements. J. Agric. Food Chem. 69(7), 2213–2225. doi:10.1021/acs.jafc.0c07784

Gaspar et al. (2021 b) Zeitschrift für Phytotherapie 42 69–81. doi: 10.1055/a-1336-6346

Safran

Schmidt et al (2007) Safran in der Phytotherapie: Pharmakologie und klinische Verwendung. Wiener Medizinische Wochenschrift 157, 315–319. doi:10.1007/s10354-007-0428-4

Lechtenberg et al (2008) Quality and functionality of saffron: quality control, species assortment and affinity of extract and isolated saffron compounds to NMDA and sigma-1 receptors. Planta Med 74(7), 764-772. doi:10.1055/s-2008-1074535

Lautenschläger et al (2014) Effective isolation protocol for secondary metabolites from Saffron: Semi-preparative scale preparation of crocin-1 and trans-crocetin. Fitoterapia 92, 290-295. doi:0.1016/j.fitote.2013.11.014

Lechtenberg & Hensel (2016) Safran gegen Depressionen. Deutsche Apothekerzeitung Nr. 25, S. 46-48. LINK: Deutsche Apothekerzeitung

Sendker et al (2022) Nahrungsergänzungsmittel auf Basis von Safran – wie sieht die Qualitätssituation aus? Zeitschrift für Phytotherapie 43: 178–185. DOI 10.1055/a-1716-9696

Mannose

Lechtenberg et al (2022) – Mannose-enthaltende Nahrungsergänzungsmittel – wie sieht die Qualitätssituation aus? Zeitschrift für Phytotherapie 2022; 42(05): 204-208. DOI: 10.1055/a-1857-9517

Grüntee

Pillukat et al (2014) Concentrated Green Tea extract induces severe acute hepatitis in a 63-year-old woman - A case report with pharmaceutical analysis. Journal of Ethnopharmacology. 155, 165-170. doi:10.1016/j.jep.2014.05.015

Kava-Kava

Lechtenberg et al (1999): Qualitative and quantitative micellar electrokinetic chromatography (MEKC) of kavalactones from dry extracts of Piper methysticum Forst. and commercial drugs. J. Chromatogr. A 848, 457-464. doi:10.1016/S0021-9673(99)00425-2

Lechtenberg et al. (2008 a) Kava-Präparate im Internethandel - Vorsicht beim Kauf von Nahrungsergänzungsmitteln. Deutsche Apothekerzeitung Nr. 16, S. 93. LINK: Deutsche Apothekerzeitung

Lechtenberg et al. (2008 b) Is the alkaloid pipermethystine connected with the claimed liver toxicity of kava products? Pharmazie 63 (1), 71-74. doi:10.1691/ph.2008.7638