Aktuelle Projekte
Migration, Food and Gentrification – Eine vergleichende Untersuchung migrantischer Gastronomien in großstädtischen Quartieren
Laufzeit: seit 04/2022
Finanzierung: Drittmittelanschub des Fachbereichs Geowissenschaften, Universität Münster
Projektteam: Maximilian Schrobenhauser, B.Sc. Geographie; Dr. Petra Lütke
Beschreibung: Das Forschungsprojekt verortet sich innerhalb der Themengebiete (Post-)Migration, Ernährung und Gentrifizierung. Im Fokus stehen dabei die sich ständig verändernden Konsumpraktiken der Ernährung in gentrifizierten Quartieren, die über die Themen Migration und Gentrifizierung greif- und erfahrbar gemacht werden.
Alltagsleben im Suburbanen – Planetary Urbanization als konzeptionelle Perspektive auf sozialräumlichen Wandel
Laufzeit: seit 01/2021
Finanzierung: Eigenmittel
Projektteam: Marius Mlejenek, M.Sc. Humangeographie; Dr. Petra Lütke
Beschreibung: Alltagsleben ist eine zentrale Kategorie für die Interpretationen des Urbanen und Suburbanen. Mit der Metatheorie der Planetary Urbanization (Brenner & Schmidt 2015) soll der sozialräumliche Wandel im Suburbanem in den Blick genommen werden. Dabei liegt der Fokus auf einem mehrdimensionalen Verständnis von Urbanisierung und die darin enthaltenen skalare Dimension des „Everyday Life“ dient als Perspektive, den sozialräumlichen Wandel konzeptionell und empirisch zu fassen.
Tiny Houses and Tiny Living as an Everyday Practice of Sufficiency
Laufzeit: 04/2021 - 01/2022
Finanzierung: Eigenmittel
Projektteam: Louisa Elbracht, M.Sc. Humangeographie; Dr. Petra Lütke
Beschreibung: In today's societies shaped by capitalism, a possible distinguishing feature is consumption. By what we eat, what clothes we wear or how we live, we visibly define ourselves, create affiliations and differentiate ourselves. Consumer decisions are made by individuals based on their taste and a dispositive system of borders, which pre-structures the actions of the actors (Bourdieu 1987). In the course of the increasing importance of sustainability, the increasing demand for regional products and the boom in the organic industry show that sustainability is crucial for consumers' decisions. In this context, "sufficiency" appeals to one's own actions and demands a reduction or waiver of resource-intensive everyday practices and a modification of practices, such as Tiny Houses. Life in the tiny house is examined as a sufficient practice and the social implications of this form of living will be examined, both in terms of everyday practices, and how this lifestyle is perceived by the residents themselves.
Food Trucks Driving Gentrification in Austin, Texas
Laufzeit: 02/2019 - 01/2021
Finanzierung: Frauenförderprogramm der Universität Münster
Projektteam: Robert D. Lemon, PhD (University of Texas at Austin, TX); Dr. Petra Lütke
Beschreibung: The project works out the implicit relationship between food practices and gentrification processes in a neoliberal city. It is explored how one’s personal taste in food and urban space can lead to the transformation of whole neighborhoods. In particular, it looks at the role food trucks played in the ways in which an East Austin neighborhood gentrified from 2012-2020. The research finds that food trucks turn fallow lots into bustling urban spaces and places. Such convivial and vibrant urban settings attract the creative class and drive up property values. We argue that culinary practices, and food trucks in particular, are critical vehicles of the gentrification process.