Lehre
- Seminar: Institutsseminar
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf und Prof. Dr. Melanie Esselen)- [Do., – | ]
- Seminar: Seminar II
(zusammen mit Dr. Michael Lange-Aperdannier)- [ – | Mo., – | ]
- Seminar: Aktuelle Forschung
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf und Prof. Dr. Melanie Esselen)- [ – | Do., – | | LC 3]
- Praktikum: Instrumentelle Lebensmittel- und Futtermittelanalytik
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer)- []
- Praktikum: Praktikum Analyse von Kosmetika und Bedarfsgegenständen
(zusammen mit Dr. Michael Lange-Aperdannier)- []
- Praktikum: Praktikum II
(zusammen mit Dr. Michael Lange-Aperdannier)- []
- Seminar: Institutsseminar [120233]
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf und Prof. Dr. Melanie Esselen)- [Do., – | ]
- Seminar: Seminar I [120212]
(zusammen mit Dr. Michael Lange-Aperdannier)- [ – | Mi., – | | LC 3]
- Seminar: Angewandte Lebensmittelchemie [120217]
(zusammen mit Dr. Michael Lange-Aperdannier)- [ – | Di., – | | LC 1]
- [ – | Mi., – | | LC 1]
- Seminar: Seminar I
(zusammen mit Dr. Michael Lange-Aperdannier)- Seminar: Aktuelle Forschung [120229]
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf und Prof. Dr. Melanie Esselen)- [ – | Do., – | | LC 3]
- Praktikum: Toxikologische Analysen [120223]
(zusammen mit Dr. Matthias Behrens)- [ – | Mo., – | ]
- Praktikum: Angewandte Lebensmittelchemie [120218]
(zusammen mit Dr. Michael Lange-Aperdannier)- [ – | Mo. – Fr., – | Blockveranstaltung]
- Praktikum: Praktikum I [120213]
(zusammen mit Dr. Michael Lange-Aperdannier)- [ – | Di., – | ]
- [ – | Mi., – | ]
- [ – | Do., – | ]
- [ – | Fr., – | ]
- [ – | Mo., – | ]
- Vortrag: Vortrag zur Bachelorarbeit [120219]
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf, Dr. Michael Lange-Aperdannier und Prof. Dr. Melanie Esselen)- [ – | Einzeltermin]
- Seminar: Institutsseminar [128233]
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf und Prof. Dr. Melanie Esselen)- Seminar: Seminar II [128212]
(zusammen mit Dr. Michael Lange-Aperdannier)- Seminar: Aktuelle Forschung [128229]
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf und Prof. Dr. Melanie Esselen)- Praktikum: Praktikum Analyse von Kosmetika und Bedarfsgegenständen [128224]
(zusammen mit Dr. Matthias Behrens)- Praktikum: Praktikum II [128213]
(zusammen mit Dr. Michael Lange-Aperdannier)- Praktikum: Instrumentelle Lebensmittel- und Futtermittelanalytik [128216]
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer) - Seminar: Seminar II [128212]
- Seminar: Institutsseminar
Publikationen
- Frank, Amelie, Greve, Hanna, Huebner, Florian, und Humpf, Hans-Ulrich. . „Human Intervention Study: Alkylresorcinol Metabolites as Potential Biomarkers for Grain Intake and the Occurrence of Alkylresorcinols in Commonly Consumed Foods in the German Retail Sector.“ ACS Omega 22), Nr. 9 doi: 10.1021/acsomega.4c00733.
- Müller, L, Weever, F, Hübner, F, Humpf, HU, und Esselen, M. . „Characterization of Oligomeric Proanthocyanidin-Enriched Fractions from <i>Aronia melanocarpa</i> (Michx.) Elliott via High-Resolution Mass Spectrometry and Investigations on Their Inhibitory Potential on Human Topoisomerases.“ Journal of Agricultural and Food Chemistry 37), Nr. 69 : 11053–11064. doi: 10.1021/acs.jafc.1c04761.
- Jagels, A, Stephan, F, Ernst, S, Lindemann, V, Cramer, B, Hübner, F, und Humpf, H-U. . „Artificial vs natural Stachybotrys infestation—Comparison of mycotoxin production on various building materials.“ Indoor Air 6), Nr. 30 : 1268–1282. doi: 10.1111/ina.12705.
- Schulz, M, Gaitanoglou, V, Mantel, O, Hoevelmann, Y, Huebner, F, Dobrindt, U, und Humpf, HU. . „Metabolomics Study on Pathogenic and Non-pathogenic E. coli with Closely Related Genomes with a Focus on Yersiniabactin and Its Known and Novel Derivatives.“ Metabolites 6), Nr. 10 : 221. doi: 10.3390/metabo10060221.
- Hövelmann, Y, Lewin, L, Steinert, K, Hübner, F, und Humpf, HU. . „Mass Spectrometry–Based Analysis of Urinary Biomarkers for Dietary Tomato Intake.“ Molecular Nutrition & Food Research, Nr. 64
- Hövelmann, Y, Steinert, K, Hübner, F, und Humpf, HU. . „Identification of a novel N-caprylhistamine-β-glucoside from tomato fruits and LC-MS/MS-based food screening for imidazole alkaloids.“ Food Chemistry, Nr. 312
- Jagels, A, Lindemann, V, Ulrich, S, Gottschalk, C, Cramer, B, Hübner, F, Gareis, M, und Humpf, H-U. . „Exploring secondary metabolite profiles of stachybotrys spp. By LC-MS/MS.“ Toxins 3), Nr. 11 : 133. doi: 10.3390/toxins11030133.
- Hövelmann, Y, Lewin, L, Hübner, F, und Humpf, HU. . „Large-Scale Screening of Foods for Glucose-Derived β-Carboline Alkaloids by Stable Isotope Dilution LC–MS/MS.“ Journal of Agricultural and Food Chemistry, Nr. 67: 3890–3899.
- Hövelmann, Y, Hahn, M, Hübner, F, und Humpf, HU. . „Detection of Novel Cytotoxic Imidazole Alkaloids in Tomato Products by LC-MS/MS.“ Journal of Agricultural and Food Chemistry, Nr. 67: 3670–3678.
- Hövelmann, Y, Jagels, A, Schmid, R, Hübner, F, und Humpf, HU. . „Identification of potential human urinary biomarkers for tomato juice intake by mass spectrometry-based metabolomics.“ European Journal of Nutrition, Nr. 59: 685–697.
- Jagels, A, Hövelmann, Y, Zielinski, A, Esselen, M, Köhler, J, Hübner, F, und Humpf, HU. . „Stachybotrychromenes A-C: novel cytotoxic meroterpenoids from Stachybotrys sp.“ Mycotoxin Res., Nr. 34: 179–185.
- Cramer, B., Hübner, F., und Humpf, H. . „Applications of High-Performance Liquid Chromatography-Mass Spectrometry Techniques for the Analysis of Chemical Contaminants and Residues in Food.“ In Chemical Contaminants and Residues in Food: Second Edition, Bd. null , herausgegeben von D Schrenk. Elsevier. doi: 10.1016/B978-0-08-100674-0.00003-5.
- Arndt, B., Janevska, S., Schmid, R., Hübner, F., Tudzynski, B., und Humpf, H. . „A Fungal N-Dimethylallyltryptophan Metabolite from Fusarium fujikuroi.“ ChemBioChem 10), Nr. 18 : 899–904. doi: 10.1002/cbic.201600691.
- Saenger, T., Hübner, F., und Humpf, H. . „Short-term biomarkers of apple consumption.“ Molecular Nutrition and Food Research 3), Nr. 61 doi: 10.1002/mnfr.201600629.
- Simon, H, Hoffmann, G, Hubner, F, Humpf, HU, und Karst, U. . „Electrochemical simulation of metabolic reactions of the secondary fungal metabolites alternariol and alternariol methyl ether.“ Analytical and Bioanalytical Chemistry 10), Nr. 408 : 2471–2483.
- Hickert, S., Gerding, J., Ncube, E., Hübner, F., Flett, B., Cramer, B., und Humpf, H. . „A new approach using micro HPLC-MS/MS for multi-mycotoxin analysis in maize samples.“ Mycotoxin Research 2), Nr. 31 : 109–115. doi: 10.1007/s12550-015-0221-y.
- von Bargen, C, Hübner, F, Cramer, B, Rzeppa, S, und Humpf, HU. . „Systematic approach for structure elucidation of polyphenolic compounds using a bottom-up approach combining ion trap experiments and accurate mass measurements.“ Journal of Agricultural and Food Chemistry 45), Nr. 60 : 11274–82. doi: 10.1021/jf3030369.
- Vessecchi, R., Julião, Zocolo G., Rubio, Gouvea D., Hübner, F., Cramer, B., Rodrigues, DeMarchi M., Humpf, H., und Lopes, N. . „Re-examination of the anion derivatives of isoflavones by radical fragmentation in negative electrospray ionization tandem mass spectrometry: Experimental and computational studies.“ Rapid Communications in Mass Spectrometry 14), Nr. 25 : 2020–2026. doi: 10.1002/rcm.5075.
Dr. Florian Hübner
Professur für Lebensmittelchemie (Prof. Humpf)
Corrensstr. 45
48149 Münster