Research Foci
- Studies on the thermal stability, biosynthesis, toxicity and (intestinal) metabolism of mycotoxins.
- Development of human biomonitoring methods (HBM) for exposure assessment of mycotoxins and detection of nutritional biomarkers.
- Metabolomics- and proteomics-based approaches to characterise cellular responses upon exposure to mycotoxins and other food constituents
- transfer of food constituents across the intestinal barrier (Caco-2 model) as well as the blood-brain-barrier.
- Studies on the occurrence and significance of mycotoxins in indoor environments
CV
Academic Education
- Habilitation und Erlangung der Venia legendi im Fachgebiet "Lebensmittelchemie"
- Forschungsaufenthalt an der Emory University, Atlanta, USA, Department of Biochemistry bei Herrn Prof. Dr. A.H. Merrill
- 2. Ausbildungsphase für Lebensmittelchemiker am Landesuntersuchungsamt in Erlangen, Staatsprüfung für Lebensmittelchemiker
- Dissertation am Lehrstuhl für Lebensmittelchemie der Universität Würzburg bei Prof. Dr. P. Schreier
Positions
- Dean of the Faculty for Chemistry and Pharmacy at the Westfälischen Wilhelms-Universität Münster
- W3-Full-Professor for Food Chemistry and Director of the Institute of Food Chemistry at the University of Münster
- Managing Direktor of the Institute of Food Chemistry
- C3-Professor of Food Chemistry at the University of Münster
- Wissenschaftlicher Assistent und seit 01.10.2000 Oberassistent am Lehrstuhl für Lebensmittelchemie der Universität Würzburg
- Post-doc an der Columbia University, New York, Department of Chemistry bei Prof. Dr. K. Nakanishi
- Wissenschaftlicher Mitarbeiter am Lehrstuhl für Lebensmittelchemie der Universität Würzburg
Honors
- Josef-Schormüller-Stipendium – Lebensmittelchemische Gesellschaft (LChG) - Fachgruppe in der Gesellschaft Deutscher
- Studienabschluss-Stipendium – Fonds der Chemischen Industrie (FCI)
- Stockmeyer Wissenschaftspreis 2002 – Heinrich-Stockmeyer-Stiftung
- Peter B. Czedik-Eysenberg-Preis – GÖCH - Gesellschaft Österreichischer Chemiker - Arbeitsgruppe Lebensmittel, Kosmetik und Gebrauchsgegenstände
External Functions
- German Research Foundation (DFG) (Member of the DFG Review Board "Biological Chemistry and Food Chemistry" for the subject Food Chemistry)
- Springer-Nature (Editor in Chief of the journal Mycotoxin Research)
- Federal Institute for Risk Assessment (BfR) (BfR Commission for Contaminants in the Food Chain, Member)
- Society for Mycotoxin Research (President)
- Wiley-VCH (Editor in Chief of the journal "Molecular Nutrition and Food-Research")
- Mitglied in der der Senatskommission der Deutschen Forschungsgemeinschaft zur gesundheitlichen Bewertung von Lebensmitteln (SKLM)
- Federal Institute for Risk Assessment (BfR) (of the Expert Commission "Contaminants and other undesirable substances in the food chain", Member)
- Präsident der Gesellschaft für Mykotoxinforschung e.V.
- Associate Editor der Zeitschrift "Molecular Nutrition and Food-Research", Wiley-VCH
- Mitglied der Gesellschaft für Mykotoxinforschung e.V.
- Member of the American Chemical Society
- Mitglied in der Gesellschaft Deutscher Chemiker GDCh
Appointments
- Ruf auf eine W3-Professur für Lebensmittelchemie an der Universität Münster
University of Münster, Lebensmittelchemie (W3) – accepted - Ruf auf eine C4-Professur für Lebensmittelchemie, Universität Hamburg
University of Hamburg, Lebensmittelchemie (C4) – rejected - Ruf auf eine C4-Professur für Lebensmittelchemie, Universität Halle-Wittenberg
Martin Luther University Halle-Wittenberg, Lebensmittelchemie (C4) – rejected - Ruf auf eine C3-Professur für Lebensmittelchemie, Universität Hohenheim
University of Hohenheim, Lebensmittelchemie (C3) – rejected - Ruf auf eine C3-Professur für Lebensmittelchemie an der Universität Münster
University of Münster, Lebensmittelchemie (C3) – accepted
Professor Dr. Hans-Ulrich Humpf
Professur für Lebensmittelchemie (Prof. Humpf)
