Professor Dr. Hans-Ulrich Humpf

Professur für Lebensmittelchemie (Prof. Humpf)
Professor Dr. Hans-Ulrich Humpf

Corrensstr. 45
48149 Münster

Academic Profiles: External Profile
  • Research Foci

    • Studies on the thermal stability, biosynthesis, toxicity and (intestinal) metabolism of mycotoxins.
    • Development of human biomonitoring methods (HBM) for exposure assessment of mycotoxins and detection of nutritional biomarkers.
    • Metabolomics- and proteomics-based approaches to characterise cellular responses upon exposure to mycotoxins and other food constituents
    • transfer of food constituents across the intestinal barrier (Caco-2 model) as well as the blood-brain-barrier.
    • Studies on the occurrence and significance of mycotoxins in indoor environments
  • CV

    Academic Education

    Habilitation und Erlangung der Venia legendi im Fachgebiet "Lebensmittelchemie"
    Forschungsaufenthalt an der Emory University, Atlanta, USA, Department of Biochemistry bei Herrn Prof. Dr. A.H. Merrill
    2. Ausbildungsphase für Lebensmittelchemiker am Landesuntersuchungsamt in Erlangen, Staatsprüfung für Lebensmittelchemiker
    Dissertation am Lehrstuhl für Lebensmittelchemie der Universität Würzburg bei Prof. Dr. P. Schreier

    Positions

    Dean of the Faculty for Chemistry and Pharmacy at the Westfälischen Wilhelms-Universität Münster
    W3-Full-Professor for Food Chemistry and Director of the Institute of Food Chemistry at the University of Münster
    Managing Direktor of the Institute of Food Chemistry
    C3-Professor of Food Chemistry at the University of Münster
    Wissenschaftlicher Assistent und seit 01.10.2000 Oberassistent am Lehrstuhl für Lebensmittelchemie der Universität Würzburg
    Post-doc an der Columbia University, New York, Department of Chemistry bei Prof. Dr. K. Nakanishi
    Wissenschaftlicher Mitarbeiter am Lehrstuhl für Lebensmittelchemie der Universität Würzburg

    Honors

    Josef-Schormüller-StipendiumLebensmittelchemische Gesellschaft (LChG) - Fachgruppe in der Gesellschaft Deutscher
    Studienabschluss-StipendiumFonds der Chemischen Industrie (FCI)
    Stockmeyer Wissenschaftspreis 2002Heinrich-Stockmeyer-Stiftung
    Peter B. Czedik-Eysenberg-PreisGÖCH - Gesellschaft Österreichischer Chemiker - Arbeitsgruppe Lebensmittel, Kosmetik und Gebrauchsgegenstände

    External Functions

    German Research Foundation (DFG) (Member of the DFG Review Board "Biological Chemistry and Food Chemistry" for the subject Food Chemistry)
    Springer-Nature (Editor in Chief of the journal Mycotoxin Research)
    Federal Institute for Risk Assessment (BfR) (BfR Commission for Contaminants in the Food Chain, Member)
    Society for Mycotoxin Research (President)
    Wiley-VCH (Editor in Chief of the journal "Molecular Nutrition and Food-Research")
    Mitglied in der der Senatskommission der Deutschen Forschungsgemeinschaft zur gesundheitlichen Bewertung von Lebensmitteln (SKLM)
    Federal Institute for Risk Assessment (BfR) (of the Expert Commission "Contaminants and other undesirable substances in the food chain", Member)
    Präsident der Gesellschaft für Mykotoxinforschung e.V.
    Associate Editor der Zeitschrift "Molecular Nutrition and Food-Research", Wiley-VCH
    Mitglied der Gesellschaft für Mykotoxinforschung e.V.
    Member of the American Chemical Society
    Mitglied in der Gesellschaft Deutscher Chemiker GDCh

    Appointments

    Ruf auf eine W3-Professur für Lebensmittelchemie an der Universität Münster
    University of Münster, Lebensmittelchemie (W3) – accepted
    Ruf auf eine C4-Professur für Lebensmittelchemie, Universität Hamburg
    , Lebensmittelchemie (C4) – rejected
    Ruf auf eine C4-Professur für Lebensmittelchemie, Universität Halle-Wittenberg
    , Lebensmittelchemie (C4) – rejected
    Ruf auf eine C3-Professur für Lebensmittelchemie, Universität Hohenheim
    , Lebensmittelchemie (C3) – rejected
    Ruf auf eine C3-Professur für Lebensmittelchemie an der Universität Münster
    University of Münster, Lebensmittelchemie (C3) – accepted