Forschungsschwerpunkte
- Gentoxische Pflanzeninhaltsstoffe (Testsysteme: Mikrokern-Test, Comet Assay, HPRT-Test)
- Zellkulturstudien - Toxizität und Metabolismus
- Post-translationale Proteinmodifikationen durch sekundäre Pflanzenstoffe
- Bioanalytik (ELISA, Durchflusszytometrie, Western Blot, RealTime PCR, Fluoreszenzmikroskopie)
Vita
Preise
- Goldener Brendel – Fachschaft Chemie der Universität Münster
- Kurt-Täufel-Preis des jungen Wissenschaftlers – Lebensmittelchemische Gesellschaft (LChG) - Fachgruppe in der Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh)
Mitgliedschaften und Aktivitäten in Gremien
- Gesellschaft Umwelt-Mutationsforschung e.V.
- Gesellschaft Deutscher Chemiker (GDCh) e.V. Lebensmittelchemische Gesellschaft (LChG)
- Deutsche Gesellschaft für Pharmakologie und Toxikologie (GT)
Lehre
- Vortrag: Vortrag zur Bachelorarbeit [126220]
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Michael Lange-Aperdannier, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf, Dr. Florian Hübner) - Anleitung zum wissenschaftlichen Arbeiten: Anleitung zu selbständigen wissenschaftlichen Arbeiten - AK Esselen [126231]
- Anleitung zum wissenschaftlichen Arbeiten: Anleitung zu selbständigen wissenschaftlichen Arbeiten - AK Esselen [128230]
[n. V. | Prof. Dr. Melanie Esselen] - Seminar/Übung: Literaturseminar für Doktoranden [126233]
(zusammen mit Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf) - Seminar/Übung: Literaturseminar für Doktoranden [128232]
(zusammen mit Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf)
[n. V. | Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf] - Seminar: Aktuelle Forschung [126230]
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf, Dr. Florian Hübner) - Seminar: Institutsseminar [126233]
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf, Dr. Florian Hübner) - Seminar: Aktuelle Lebensmittelchemie
- Seminar: Aktuelle Lebensmittelchemie [128234]
[n. V. | Prof. Dr. Melanie Esselen] - Seminar: Institutsseminar [128233]
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf, Dr. Florian Hübner)
[ | wöchentlich | Do | Dr. Benedikt Cramer] - Seminar: Aktuelle Forschung [128229]
(zusammen mit Dr. Benedikt Cramer, Dr. Matthias Behrens, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf, Dr. Florian Hübner)
[ - | | wöchentlich | Do | LC 3 | Dr. Benedikt Cramer] - Vorlesung: Lebensmittelchemie und -technologie I [126211]
- Vorlesung: Grundlagen der Toxikologie [126222]
- Vorlesung: Kosmetische Mittel [128222]
[ - | | wöchentlich | Di | LC 1 | Prof. Dr. Melanie Esselen] - Vorlesung: Lebensmittelchemie und -technologie II [128211]
[ - | | wöchentlich | Mo | LC 1 | Prof. Dr. Melanie Esselen]
[ - | | wöchentlich | Mi | LC 3 | Prof. Dr. Melanie Esselen] - Vorlesung: Biochemie der Ernährung [128219]
(zusammen mit Dr. Svetlana Kalinina, Prof. Dr. Hans-Ulrich Humpf)
[ - | | wöchentlich | Di | LC 1 | Dr. Svetlana Kalinina]
[ - | | wöchentlich | Do | LC 1 | Dr. Svetlana Kalinina]
- Vortrag: Vortrag zur Bachelorarbeit [126220]
Publikationen
- ‘Integrated data from intravital imaging and HPLC–MS/MS analysis reveal large interspecies differences in AFB1 metabolism in mice and rats.’ Archives of Toxicology 98, Nr. 4: 1081–1093. doi: 10.1007/s00204-024-03688-4. .
- . . ‘P13-16 Studies on the toxicology of electrolyte additives – mechanisms and changes during cycling.’ Toxicology Letters 399, Nr. 2: S215–S2156. doi: 10.1016/j.toxlet.2024.07.532.
- . . ‘Polyphenols Cause Structure Dependent Effects on the Metabolic Profile of Human Hepatocarcinogenic Cells.’ Molecular Nutrition and Food Research 67, Nr. 21: e2300052. doi: 10.1002/mnfr.202300052.
- . . ‘Comparative metabolism of aflatoxin B1 in mouse, rat and human primary hepatocytes using HPLC–MS/MS.’ Archives of Toxicology 97, Nr. 12: 3179–3196. doi: 10.1007/s00204-023-03607-z.
- . „In vitro Mutagenicity of Sulfur-Containing Additives.“ contributed to the Baccara Power Day, Münster, .
- . . ‘Glycolytic interference blocks influenza A virus propagation by impairing viral polymerase-driven synthesis of genomic vRNA.’ PLoS Pathogens 19, Nr. 7: e1010986. doi: 10.1371/journal.ppat.1010986.
- . . ‘Permeability of dopamine D2 receptor agonist hordenine across the intestinal and blood-brain barrier in vitro.’ PloS one 17, Nr. 6: e0269486. doi: 10.1371/journal.pone.0269486.
- . . ‘Metabolic profiling as a powerful tool for the analysis of cellular alterations caused by 20 mycotoxins in HepG2 cells.’ Archives of Toxicology 96, Nr. 11: 2983–2998. doi: 10.1007/s00204-022-03348-5.
- . . ‘Metabolic conjugation reduces in vitro toxicity of the flavonoid nevadensin.’ Food and Chemical Toxicology 164: 113006. doi: 10.1016/j.fct.2022.113006.
- . . ‘Lithium Difluorophosphate Electrolyte Additive: a Boon for good High Voltage Li Ion Batteries, but a Bane for high Thermal Stability and low Toxicity: Towards a Synergistic Dual-Additive Approach with Fluoroethylene Carbonate to Circumvent this Dilemma.’ ChemSusChem 16, Nr. 6: e202202189. doi: 10.1002/cssc.202202189.
- . . ‘Cellular Uptake of Epigallocatechin Gallate in Comparison to Its Major Oxidation Products and Their Antioxidant Capacity In Vitro.’ Antioxidants 11, Nr. 9. doi: 10.3390/antiox11091746.
- 10.1021/acs.inorgchem.2c00753. . ‘Monoanionic C^N^N Luminophores and Monodentate C-Donor Co-Ligands for Phosphorescent Pt(II) Complexes: A Case Study Involving Their Photophysics and Cytotoxicity.’ Inorganic Chemistry 61, Nr. 24: 9195–9204. doi:
- . . ‘HPLC-MS/MS Quantification of Flavan-3-ols, Xanthines, and Epigallocatechin-3-Gallate Oxidation Products in Tea Samples and New Insights into Their Cytotoxicity.’ ACS Food Science & Technology 2, Nr. 5: 925–935. doi: 10.1021/acsfoodscitech.2c00065.
- . . ‘Can the presence of additives result in false positive errors for microplastics in infant feeding bottles?’ Food additives & contaminants. Part A, Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment 39, Nr. 1: 185–197. doi: 10.1080/19440049.2021.1989498.
- . . ‘Topoisomerase poisoning by the flavonoid nevadensin triggers DNA damage and apoptosis in human colon carcinoma HT29 cells.’ Archives of Toxicology 95, Nr. 12: 3787–3802. doi: 10.1007/s00204-021-03162-5.
- . . ‘Insights into Ergochromes of the Plant Pathogen Claviceps purpurea.’ Journal of Natural Products 84, Nr. 10: 2630–2643. doi: 10.1021/acs.jnatprod.1c00264.
- . . ‘Phase II metabolism of asarone isomers in vitro and in humans using HPLC-MS/MS and HPLC-QToF/MS.’ Foods 10, Nr. 9: 2032. doi: 10.3390/foods10092032.
- . . ‘Characterization of Oligomeric Proanthocyanidin-Enriched Fractions from Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott via High-Resolution Mass Spectrometry and Investigations on Their Inhibitory Potential on Human Topoisomerases.’ Journal of Agricultural and Food Chemistry 69, Nr. 37: 11053–11064. doi: 10.1021/acs.jafc.1c04761.
- . . ‘Isolation and structural elucidation of dimeric epigallocatechin-3-gallate autoxidation products and their antioxidant capacity.’ European Food Research and Technology 247: 2961–2975. doi: 10.1007/s00217-021-03846-3.
- . . ‘Quantitative Analysis of β-Asarone Derivatives in Acorus calamus and Herbal Food Products by HPLC-MS/MS.’ Journal of Agricultural and Food Chemistry 69, Nr. 2: 776–782. doi: 10.1021/acs.jafc.0c05513.
- . . ‘Quantitative Analysis of β-Asarone Derivatives in Acorus calamus and Herbal Food Products by HPLC-MS/MS.’ Journal of Agricultural and Food Chemistry Online ahead of print. doi: 10.1021/acs.jafc.0c05513.
- . . ‘α‐Asarone, β‐asarone, and γ‐asarone: Current status of toxicological evaluation.’ Journal of Applied Toxicology 2020: 1–14. doi: 10.1002/jat.4112.
- . . ‘DNA double strand break repair as cellular response to genotoxic asarone isomers considering phase I metabolism.’ Food and Chemical Toxicology 2020. doi: 10.1016/j.fct.2020.111484.
- . . ‘In vitro combinatory cytotoxicity of hepatocarcinogenic asarone isomers and flavonoids.’ Toxicology in Vitro 60: 19–26. doi: 10.1016/j.tiv.2019.04.029.
- . . ‘Nrf2 activation protects mouse beta cells from glucolipotoxicity by restoring mitochondrial function and physiological redox balance.’ Oxidative medicine and cellular longevity 2019. doi: 10.1155/2019/7518510.
- . „DNA repair mechanisms involved in cellular response of to genotoxic asarone isomers.“ contributed to the DGDR-Jahrestagung, Karlsruhe, .
- . „Genotoxic asarone isomers influence DNA strand break repair.“ contributed to the 46th EEMGS/30th GUM meeting, Potsdamm, .
- . „Genotoxic Properties of Prostaglandins and Cyclopentenone Prostaglandines derived from Arachidonic Acid.“ contributed to the 46th EEMGS/30th GUM meeting, Potsdamm, .
- . „Gentoxische Effekte von Prostaglandinen und Cyclopentenonprostaglandinen aus Arachidonsäure.“ präsentiert auf der LChG Regionalverband NRW, Arbeitstagung 2018, Essen, .
- . „Einfluss von Alkenylbenzenen auf die Expression von Phase II-Enzymen in humanen Leberkarzinomzellen.“ präsentiert auf der LChG Regionalverband NRW Arbeitstagung, Essen, .
- . „Einfluss von (-)-Epigallocatechin-3-gallat auf Histondeactylasen und apoptoseassoziierter Enzyme in humanen Kolonkarzinomzellen.“ präsentiert auf der 47. Deutscher Lebensmittelchemikertag, Berlin, .
- . ‘Stachybotrychromenes A-C: novel cytotoxic meroterpenoids from Stachybotrys sp.’ Mycotoxin Res. 34: 179–185.
- 10.1371/journal.pone.0197406. . ‘Transport of enniatin B and enniatin B1 across the blood-brain barrier and hints for neurotoxic effects in cerebral cells.’ PloS one 13(5). doi:
- . . ‘The Alkenylbenzene Methyleugenol and Selected Oxidative Metabolites Affect the DNA-Damage Signaling Pathway and Induce Apoptosis in Human Colon Tumor HT29 Cells.’ Food Toxicol. 2017: 267.
- . . ‘In vitro genotoxicity of carcinogenic asarone isomers.’ Food and Function 2017. doi: 10.1039/c6fo01701k.
- . „(-)-Epigallocatechin-3- gallate (EGCG) acts as a modulator of post-translational protein modifications of histone deacetylases .“ contributed to the Frühjahrstagung, Deutsche Gesellschaft für Pharmakologie und Toxikologie, Heidelberg, .
- . „(-)-Epigallocatechingallat als Modulator post-translationaler Proteinmodifikationen von Histondeacetylasen in vitro.“ präsentiert auf der Regionalverbandes NRW LChG, Münster, .
- . . ‘Other Process-Generated Toxicants in Foods.’ In CHEMICAL CONTAMINANTS AND RESIDUES IN FOOD, edited by , 223–250. 2. Aufl. Oxford: Woodhead Publishing Limited.
- . . „Angriffspunkt DNA - Zelluläre Schadensantwort auf natürliche Lebensmittelkanzerogene.“ Labor and More 06.16.
- . „Development of a long-term cytotoxicity in vitro cell model using naturally occurring alkenylbenzenes .“ contributed to the Industriesymposium FoChIn, Münster, .
- . „Zytotoxizität von langkettigen, mehrfach ungesättigten Fettsäuren und ihren oxidativen Metaboliten.“ präsentiert auf der GDCh, LChG "Deutscher Lebensmittelchemikertag", München, Deutschland, .
- . „(-)-Epigallocatechingallat als Modulator post-translationaler Proteinmodifikation von Histondeacetylasen.“ präsentiert auf der GDCh - LChG "Deutscher Lebensmittelchemikertag", München, Deutschland, .
- . „Profiling DNA damage response concerning cellular gene and protein phosphorylation status after phenylpropene incubation. .“ präsentiert auf der Symposium „DNA damage response, genetic instability and cancer“, Mainz, .
- . „Zelluläre Wirkmechanismen von nicht enzymatischen Oxidationsprodukten von mehrfach ungesättigten Fettsäuren (PUFA) .“ präsentiert auf der Arbeitstagung des Regionalverbands Nordrhein-Westfalen der Lebensmittelchemischen Gesellschaft, Mönchengladbach, .
- . „Einfluss von (-)-Epigallocatechingallat auf die SUMO- und HDAC-Expressionin vitro.“ präsentiert auf der Arbeitstagung des Regionalverbands Nordrhein-Westfalen der Lebensmittelchemischen Gesellschaft, Mönchengladbach, .
- . „The alkaline comet assay as a method to investigate the DNA strand breaking effect of phenylpropanoids in mammalian cells.“ contributed to the CAW 2015 - 11th International Comet Assay Workshop, Antwerpen, . doi: 10.3389/conf.fgene.2015.01.00037.
- . „Beitrag eines Acrylamid-Niacin-Adduktes zur Reduzierung des Acrylamid-Gehaltes im Lebensmittel .“ präsentiert auf der Deutscher Lebensmittelchemikertag, Karlsruhe, .
- . „Impact of an acrylamide-niacin adduct on the cellular redox status of human colon carcinoma cells.“ contributed to the DGPT Jahrestagung 2015, Kiel, .
- . „Determination of the mutagenicity of α- , β-and γ-asarone.“ contributed to the DGPT Jahrestagung 2015, Kiel, .
- . „DNA-damaging effects of phenylpropanoids in hamster lung fibroblast V79 cells.“ contributed to the DGPT Jahrestagung 2015, Kiel, .
- . „Phenylpropanoids induce oxidative DNA strand breaks in mammalian cells.“ contributed to the DGPT Jahrestagung 2015, Kiel, .
- ‘Methyleugenol and oxidative metabolites induce DNA damage and interact with human topoisomerases.’ Archives of Toxicology null, Nr. null. doi: 10.1007/s00204-015-1625-3. .
- . . „Trendbericht Lebensmittelchemie 2013: Natürliche kanzerogene Lebensmittelinhaltsstoffe aus der Klasse der Phenylpropanoide.“ Nachrichten aus der Chemie 03/2014.
- In Advances in Molecular Toxicology, edited by , 123–161. . ‘Food-Borne Topoisomerase Inhibitors: Risk or Benefit.’
- . . ‘Plant polyphenols and oxidative metabolites of the herbal alkenylbenzene methyleugenol suppress histone deacetylase activity in human colon carcinoma cells.’ Journal of Nutrition and Metabolism 2013: 821082. doi: 10.1155/2013/821082.
- . . ‘Anthocyanins suppress the cleavable complex formation by irinotecan and diminish its DNA-strand-breaking activity in the colon of Wistar rats.’ Carcinogenesis 34, Nr. 4: 835. doi: 10.1093/carcin/bgs398.
- . . ‘Genotoxic properties of cyclopentenone prostaglandins and the onset of glutathione depletion.’ Chemical Research in Toxicology 26, Nr. 2: 252. doi: 10.1021/tx300435p.
- . . ‘Toxicants in foods generated by non-thermal processes.’ In Chemical contaminants and residues in food, edited by , 250–278.
- . . ‘Genotoxic potential of methyleugenol and selected methyleugenol metabolites in cultured Chinese hamster V79 cells.’ Food and Function 3, Nr. 4: 428. doi: 10.1039/c2fo10221h.
- . . ‘Anthocyanin-rich blackberry extract suppresses the DNA-damaging properties of topoisomerase I and II poisons in colon carcinoma cells.’ Journal of Agricultural and Food Chemistry 59, Nr. 13: 6966. doi: 10.1021/jf200379c.
- . . ‘Anthocyanin-rich extracts suppress the DNA-damaging effects of topoisomerase poisons in human colon cancer cells.’ Molecular Nutrition and Food Research 55 Suppl 1: S143. doi: 10.1002/mnfr.201000315.
- . . ‘In vivo bioassay to detect irinotecan-stabilized DNA/topoisomerase I complexes in rats.’ Biotechnology Journal 5, Nr. 3: 321. doi: 10.1002/biot.200900174.
- . . ‘Cellular uptake of platinum nanoparticles in human colon carcinoma cells and their impact on cellular redox systems and DNA integrity.’ Chemical Research in Toxicology 22, Nr. 4: 649. doi: 10.1021/tx800354g.
- . . ‘Delphinidin modulates the DNA-damaging properties of topoisomerase II poisons.’ Chemical Research in Toxicology 22, Nr. 3: 554. doi: 10.1021/tx800293v.
- . . ‘Impact of delphinidin on the maintenance of DNA integrity in human colon carcinoma cells.’ Journal of Agricultural and Food Chemistry 56, Nr. 19: 8891. doi: 10.1021/jf801522x.
- . . ‘Comparison of delphinidin, quercetin and (-)-epigallocatechin-3-gallate as inhibitors of the EGFR and the ErbB2 receptor phosphorylation.’ Molecular Nutrition and Food Research 52, Nr. 7: 815. doi: 10.1002/mnfr.200800026.
- . . ‘Limited stability in cell culture medium and hydrogen peroxide formation affect the growth inhibitory properties of delphinidin and its degradation product gallic acid.’ Molecular Nutrition and Food Research 51, Nr. 9: 1163. doi: 10.1002/mnfr.200700004.
- . . ‘Apple polyphenols affect protein kinase C activity and the onset of apoptosis in human colon carcinoma cells.’ Journal of Agricultural and Food Chemistry 55, Nr. 13: 4999–5006. doi: 10.1021/jf063158x.
- . . ‘Apple polyphenols diminish the phosphorylation of the epidermal growth factor receptor in HT29 colon carcinoma cells.’ Molecular Nutrition and Food Research 51, Nr. 5: 594–601. doi: 10.1002/mnfr.200600189.
- . . ‘The epidermal growth factor receptor and human topoisomerases represent potential cellular targets of oligomeric procyanidins.’ Molecular Nutrition and Food Research 51, Nr. 2: 192–200. doi: 10.1002/mnfr.200600186.
- . . ‘Modulation of key elements of the Wnt pathway by apple polyphenols.’ Journal of Agricultural and Food Chemistry 54, Nr. 19: 7041. doi: 10.1021/jf0606611.
- . . ‘Impact of quercetin and EGCG on key elements of the Wnt pathway in human colon carcinoma cells.’ Journal of Agricultural and Food Chemistry 54, Nr. 19: 7075. doi: 10.1021/jf0612530.
- . . ‘Biological activities of malvidin, a red wine anthocyanidin.’ Molecular Nutrition and Food Research 50, Nr. 4-5: 390. doi: 10.1002/mnfr.200500228.
- . . ‘Inhibitors of the epidermal growth factor receptor in apple juice extract.’ Molecular Nutrition and Food Research 49, Nr. 4: 317. doi: 10.1002/mnfr.200400086.
Betreute Promotionen
Pöppelmann, Tobias Einfluss von Polyphenolen die Sumo-1-vermittelte posttranslationale Modifikationen von Proteinen. Zielinski, Alexa „Zelluläre Wirkmechanismen von nicht enzymatischen Oxidationsprodukten von mehrfach ungesättigten Fettsäuren. Kalinina Svetlana Penicillium spp. as a Source of Secondary Metabolites: Structure Elucidation, Occurrence in Food, Cytotoxicity, and Biological Activity Uebel, Thomas Einfluss von Phenylpropanoiden auf den zellulären Redoxstatus. Pajaziti, Betina Endokrine Fibroblasten-Wachstumsfaktoren als Regulatoren der beta-Zellfunktion und beta-Zellviabilität Müller, Dolores Pilotstudie zur Bioverfügbarkeit und biologischen Aktivität anthocyanreicher Heidelbeerextrakte in verkapselter und unverkapselter Form im Menschen Teresa Röhrig In vitro Studien zum Einfluss von Extrakten aus Kaffee, Artischocke, Ingwer, Erdbeerbaum und Tee auf die Phosphodiesterase-Aktivität Haupenthal, Sabrina Beeinflussung der DNA-Integrität durch Metaboliten natürlicher kanzerogener Phenylpropanoide. Haben, Melina Wirkmechanistische Untersuchungen zu zellulären Aktivitäten von Maillard-Produkten traditioneller chinesischer Lebensmittel und Lebensmittelmodelverbindungen Berg, Kerstin Untersuchungen zur Gentoxizität der Asarone Kunsmann, Lisa Charakterisierung von Membranvesikeln enterohämorrhagischer Escherichia coli Messer, Anastasia Crosstalk zwischen murinen myeloiden Zellen und fremdstoffmetabolisierenden Hepatomzellen durch Liganden des Ahr-Signalweges Seibel, Tom Metabolitenmuster im Blut und Genexpressionsmuster von Aryl-Hydrocarbon-Rezeptor-defizienten- und Wildtyp-Mäusen Cartus, Alexander Thomas Metabolismus der Phenylpropene Methyleugenol, (E)-Methylisoeugenol sowie alpha-, beta- und gamma-Asaron Groh, Isabel Anna Maria Wirkmechanismen zur Gentoxizität von Methyleugenol und ausgewählter oxidativer Metaboliten sowie zur posttranslationalen Histondeacetylase-Modifizierung durch Polyphenole Ufelmann, Helena Toxikologische Relevanz des Vorkommens von Desmethyl-Varianten der Mycrocystine und des Nodularins in Gewässern und Nahrungsergänzungsmittel Schantz, Markus Biologische Wirksamkeit eines Heidelbeerextrakts (Vaccinium myrtillus L.) im Vergleich zu verkapselten Präparaten: Antioxidative Wirksamkeit und Modulation der intestinalen Verfügbarkeit der Anthocyane
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